Sittningar

Sittningar

En sittning är en studentikos middag med organiserad sång som intas på passande plats, vanligen kårhuset, nationen eller sektionen. Under sittningen serveras i regel minimum tre rätter, och vanligtvis ingår alkohol (öl, vin, snaps och punsch). Förutom mat och dryck så kan även klädseln variera på olika sittningar.

Slasque

En slasque är en enklare sittning med mindre märkvärdig mat där tonvikten ligger på den efter middagen följande slabben (dansen). Klädseln på en slasque är Ouveralle eller A-kavaj. På en slasque är det okej att sjunga och skåla fritt.

Sittning

Den vanligaste sittningstypen, ofta utan klädkod, alternativt med klädkoden kavaj eller temaklädsel. På en konventionell sittning kan mat, talförfaranden och etikett vara av skiftande karaktär. Ofta saknas bordsplacering. Nationerna har sittningar varje vecka. Sektionerna har ofta gemensamma sittningar för att lära känna varandra.

Gasque

En typ av sittning då man bär finare kläder (av typen kavaj eller mörk kostym), äter banquette (finare middag) och dricker företrädelsevis finare vin. En gasquebanquette är följaktligen en elagantare, längre och finare middag. Under en gasque sitter man enligt bordsplacering och sången samt talen leds av sångmästare och/eller toastmasters.

Balsittning

Den finaste typen av sittning. På en bal bärs alltid högtidsdräkt och det serveras mat och dryck av yppersta kvalitet. På balsittningar förväntas gästerna följa även de mest feodala etikettsreglerna. Ofta är visor under måltiden förbjudna. Efter sittningen följer obligatorisk vals.

Klädsel

Temaklädsel

På en temasittning klär man ut sig enligt givet tema, antingen det utannonserade och för festen gällande temat, eller under nollningen enligt sitt phaddergruppstema. Sittningar och fester med temaklädsel är oerhört vanligt i Studentlund.

Sektionsklädsel och Ouveralle

När klädkoden är sektionsklädsel eller ouverall gäller för A-sektionen vår A-kavaj. Om man vill får man även bära Ouveralle tillsammans med kavajen.

Bruten/udda kavaj

Generellt en klädkod som innefattar en klädsel du känner dig bekväm och fin i. Inte lika strikt som andra klädkoder men lite mer uppklädd än vardagsklädsel. Exempel på vad som kan bäras är klänning, kjol, byxdress, kostym – som är något ljusare, eller udda byxor av finare kvalitet samt blazer. Tänk fira mormor på en restaurang. Bruten/udda kavaj används vid finare tillställningar, men är den mest avslappnade av klädkoderna, efter sektionsklädsel. Ett bra tillfälle att utforska och vara lite kreativ.

Kavaj

Oftast innebär klädkoden kavaj en hel kostym, som kan vara något ljusare. Till klädseln hör ljus skjorta samt slips eller fluga. Det kan även, enligt den äldre varianten av klädkoden kavaj, innebära Mörk kostym (se nästa stycke). Alternativt kan man bära klänning, kjol eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel, men inte aftonflott. Kjol eller klänning skall inte vara golvlång.

Mörk kostym

Innebär kostym som är mörkblå, mörkgrå eller svart. Till detta hör vit skjorta samt slips eller fluga i valfri färg (utom svart eller vit, men gärna mönstrad). Innebär också festfin klänning, kjol eller byxdress, kjollängden skall inte vara golvlång. 

Smoking

Innebär klassisk smoking, det vill säga svart eller mörkblå smokingjacka med sidenslag, byxor med sidenrevärer samt vit skjorta, svart fluga och svarta lackskor. Vit kavaj bärs endast under sommarmånaderna och om så uttryckligen skrivits på inbjudan. Innebär även lång klänning, som dock inte skall vara golvlång eller lika tjusig och påkostad som till högtidsdräkt. Klänningen kan vara kortare om så önskas, knäkort, men inte lårkort. Vid klädkod smoking används inte handskar.

Högtidsdräkt/frack

Innebär för frack, d.v.s. svart eller mörkt blå frackjacka, byxor med sidenrevärer, vit frackskjorta med stärkt bröst, vit väst, vit fluga, svarta lackskor. Svart fluga bärs endast av serveringspersonal. Man kan också bära hembygds- eller folkdräkt, alternativt den traditionella Sverigedräkten. Präster kan bära ämbetsdräkt och militärer stor mässdräkt. Innebär även s.k. frackklänning/balklänning: lång, elegant, fotsid klänning, gärna med handskar och de finaste smycken. Till frack och högtidsdräkt kan ordensregalier bäras, för den som innehar sådana. Ordensregalier tilldelas aktiva från nation, kår och sektion. Om inbjudan säger akademisk högtidsdräkt ska man vid frack bära svart väst och vid klänning svart frackklänning.

Ordensband och insignier

Ordensband får bäras av alla sektionsmedlemmar till högtidsdräkt. Till frack skall bandet bäras innanför frackvästen och till klänning finns två alternativ. Det första är en rosett som fästes på klänningens bröst, över hjärtat. Det andra alternativet innebär att ordensbandet löper diagonalt från höger axel till vänster höft (en écharpe). Har man tilldelats funktionärsmedaljer får dessa bäras till högtidsdräkt. Vid speciella tillställningar, som examenshögtid får enbart de tre högsta bäras. Vissa postinnehavare får även bära ett halstecken och då är det specifika regler som gäller. 

Vett & etikett

Innan måltid

Innan banquetten/måltiden serveras välkomstdrink/aperitif och/eller något enklare tilltugg. Dessa intas stående. Under välkomstdrinken är det meningen att du som gäst ska mingla runt och prata med de andra gästerna samt passa på att beskåda bordsplaceringen, så att du vet var du ska sitta.

Under måltid

På Sexmästares eller sångmästares/toastmasters signal tar man plats vid borden. Vid finare sittningar har man en bordsvän och denne är markerad med till exempel ett sångblad eller en ikon. Bordsvänner bör se efter varandra och konversera under middagen.

Sitt rakt upp och ät i lugn takt, kom ihåg att det inte är en tävling i vem som äter upp först. Assietten och servetten till vänster är din. Lägg gärna servetten i knät för att undvika spill. Ingenting ska ligga på bordet, varken handväska, armbåge eller mat. På sittningar där sångbok är tillåtet är denna ett undantag. 

Glasen används i ordning från höger till vänster. Små vinglas är avsedda för vitt vin och större till rödvin. Finns det fler än ett par bestick använder man dem utifrån och in.

Skål- och talförfarande

På A-sektionens sittningar leds sång och spex vanligen av Sexmästeriets Sångisar. Om du vill spexa på en sittning så kan du kontakta hen inför sittningen. Sångisarna hjälper också till att hålla takt och melodi i låtarna. Vänta med dryck tills välkomstskålen eller välkomsttalet hållits.  Skålning sker efter utlysning av sångisen/toastmastern/talarna eller på eget bevåg med bordsvännen. Tycker man att det är för lite sång påvisar man det genom att högt skrika: Oooohhh… TEMPO!!, varpå sångisen/toastmastern tar ton i någon ny sång. Observera att man inte ska göra detta vid finare sittningar! Ofta sägs det i början av sittningen vad som är tillåtet.

Skålar går till på så sätt att man efter sången/talet höjer glaset diskret, vänder sig mot bordsvännen, tittar hen i ögonen, och säger “skål”, vänder sig mot grannen på sin andra sida, tittar hen i ögonen, och säger “skål” och till sist grannen mittemot, tittar hen i ögonen, och säger “skål”. Sedan dricker man. Skålen avslutas genom att genomföra samma procedur baklänges, dvs. markera skålen med grannen mittemot, markera skålen med grannen på sin andra sida, och sist markera skålen med bordsvännen.

När någon klingar i glaset, uppträder eller håller tal ska gästerna vara tysta! När sångmästare/toastmaster påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta konversationen. Under tal, uppträdanden och sånger ska man inte äta eller dricka. När någon talar ska besticken ligga på tallriken. Det tar lång tid innan man ätit upp, och det ska det göra! Kom ihåg – en sittning utan kallnad mat är ingen riktig sittning!

När någon har spexat sjunger man första halvan av ”Trulas tacksång” för att visa sin uppskattning över uppträdandet. Sedan skålar man. Förhoppningsvis får man då se ett till nummer. Efter extranumret sjunger man andra halvan av sången. 

Om någon håller tal håller sjunger man också första halvan av “Trulas tacksång” varpå talaren utser en sång i sångboken att sjunga som “extranummer”. Efter sången sjunger man andra halvan av “Trulas tacksång”.

Servering

Mat serveras från vänster medan drycker och soppor serveras från höger. Bestick, tallrikar och glas ska dukas ut mellan de olika rätterna, undantaget är vinglaset som står kvar under hela Banquetten.

Bordspresent

På finare sittningar kan man byta bordspresent. Detta är en trevlig tradition som kan fungera som en icebreaker om man inte känner sin bordsvän så bra. Presenten ska inte vara så dyr, max 50 kr är ett bra riktmärke. Det är ofta roligt att få en present som man kan använda under sittningen, men observera att man inte får ha med sig mat eller dryck in i lokalen! Bordspresenten kan man byta med sin bordskompis, men om detta inte är utmärkt kan man istället byta i en cirkel runt bordet.