Studentstaden

 

Välkommen till Lund, Sveriges bästa studentstad. Nu tror du kanske att vi är partiska, men faktum är att Lund vann titeln “Sveriges bästa Studentstad” så sent som 2022. Här hittar du lite användbar information för dig som söker till Lund.

Nationer

Nationerna i Lund är en central del i studentlivet. Det finns 13 nationer där alla har sin egen karaktär. De flesta anordnar barer, klubbar, middagar, spex och annat smått och gott. För att kunna gå på nation måste du vara medlem i Studentlund

Här hittar du en läsvärd artikel i tidskriften ”Lundagård” där nationerna får beskriva sig själva.

Bostad

Som ny student i Lund kan boendesituationen kännas hopplös. Men trösta icke, det finns flera sätt du kan få bostad. Nedan listar vi några sätt och lite användbara länkar. 

AF Bostäder

AF förvaltar drygt 6000 bostäder och är södra Sveriges största studentbostadsföretag. Här hittar du både korridorrum och lägenheter. Så fort du fått ditt antagningsbesked kan du ställa dig i bostadskö. Som ny i Lund har du “novischförtur” vilket innebär att du har förtur på vissa bostäder reserverade åt s.k. “novischer” i Lund. Mer information of AF hittar du här.

Facebook grupper

Leta runt lite på Facebook, det finns flera grupper för folk som vill hyra ut eller hyra bostäder i Lund. Exempelvis “Lägenheter i Lund”. 

Nationer

I Lund bor många studenter på nation. Du får ofta förtur i bostadskön om du engagerar dig i nationen. Så ta kontakt med dem och ansök om att bli medlem! Här hittar du en lista över alla nationerna.

MHK

Stiftelsen Michael Hansens Kollegium ligger ett stenkast från LTH och erbjuder studentbostäder. Ställ dig i deras bostadskö redan idag! 

BoPoolen.nu

Detta är en bostadsförmedlning som drivs av Lunds Universitets Studentkårer. Här kan du göra en annons om du söker bostad, men även kolla på annonser för bostäder som uthyres. 

Blocket

Blocket finns ju alltid! Kika runt på annonserna vetja. 

LKF

Lunds kommun erbjuder hyresrätter via sitt bostadsbolag LKF. Här kan, och bör du ställa dig i kö nu direkt! Kötiderna är långa men avgiften låg, och LKF har några av de mest attraktiva områdena i Lund. Här hittar du länk till LKF.

Glöm inte att:

Skaffa en cykel

I Lund är det cykel som gäller. Om du inte får med dig en cykel hit så går det utmärkt att köpa här, både nya och begagnade! 

Folkbokföra och adressändra dig

När du får en bostad är det viktigt att flyttanmäla och adressändra. Det underlättar livet enormt. Glöm inte heller att skaffa hemförsäkring! 

Tacka ja till din plats

Om du har blivit antagen måste du tacka ja till din plats på Antagning.se. Glöm inte bort det! Du måste även skapa ett studentkonto och registrera dig på ett upprop. Mer information hittar du här.