Studentstaden

Välkommen till Lund, Sveriges bästa studentstad. Nu tror du kanske att vi är partiska, men faktum är att Lund vann titeln “Sveriges bästa Studentstad” så sent som 2022. Lunds slogan är den ”den lilla storstaden” och som student hade den inte kunnat sitta mer mitt i prick. Med 90 tusen invånare kan Lund kanske inte tävla med Stockholm eller Göteborg i storlek men som en av 46 tusen studenter har du alltid något roligt att göra. Vare sig du tycker om att spexa, festa, idrotta eller helt andra saker har Lund något för dig, och med allt inom cykelavstånd kan du leva studentlivet till fullo. När hälften av invånarna gör samma sak är det inte konstigt att staden anpassas efter dem. Så välkommen till Lund och var med och sätt din prägel på Sveriges bästa Studentstad.

Lunds Nationer

Nationerna i Lund är en central del i studentlivet. Det finns 12 nationer där alla har sin egen karaktär. De flesta anordnar barer, klubbar, middagar, spex och annat smått och gott. För att kunna gå på nation måste du vara medlem i Studentlund

Här hittar du en läsvärd artikel i tidskriften ”Lundagård” där nationerna får beskriva sig själva.

För desktop och tablets:

Östgöta Nation

Malmö Nation

Kristianstads Nation

Hallands Nation

Västgöta Nation

Helsingkrona Nation

Blekingska Nationen

Kalmar Nation

Lunds Nation

Sydskånska Nationen

Göteborgs Nation

Wemlands Nation

För mobile:

Östgöta Nation

Västgöta Nation

Malmö Nation

Helsingkrona Nation

Kristianstads Nation

Blekingska Nationen

Hallands Nation

Kalmar Nation

Lunds Nation

Göteborgs Nation

Sydskånska Nationen

Wemlands Nation

Bostad

Som ny student i Lund kan boendesituationen kännas hopplös. Men trösta icke, det finns flera sätt du kan få bostad. Nedan listar vi några sätt och lite användbara länkar. 

AF Bostäder

AF förvaltar drygt 6000 bostäder och är södra Sveriges största studentbostadsföretag. Här hittar du både korridorrum och lägenheter. Så fort du fått ditt antagningsbesked kan du ställa dig i bostadskö. Som ny i Lund har du “novischförtur” vilket innebär att du har förtur på vissa bostäder reserverade åt s.k. “novischer” i Lund. Mer information of AF hittar du här.

Facebook grupper

Leta runt lite på Facebook, det finns flera grupper för folk som vill hyra ut eller hyra bostäder i Lund. Exempelvis “Lägenheter i Lund”. 

Nationer

I Lund bor många studenter på nation. Du får ofta förtur i bostadskön om du engagerar dig i nationen. Så ta kontakt med dem och ansök om att bli medlem!

MHK

Stiftelsen Michael Hansens Kollegium ligger ett stenkast från LTH och erbjuder studentbostäder. Ställ dig i deras bostadskö redan idag! 

BoPoolen.nu

Detta är en bostadsförmedlning som drivs av Lunds Universitets Studentkårer. Här kan du göra en annons om du söker bostad, men även kolla på annonser för bostäder som uthyres. 

Blocket

Blocket finns ju alltid! Kika runt på annonserna vetja. 

LKF

Lunds kommun erbjuder hyresrätter via sitt bostadsbolag LKF. Här kan, och bör du ställa dig i kö nu direkt! Kötiderna är långa men avgiften låg, och LKF har några av de mest attraktiva områdena i Lund. Här hittar du länk till LKF.